TIPUS DE MUNTATGE EN EL CINEMA

L'entrada d'avui tracta sobre els diferents tipos de muntatge i els efectes dramàtics que pretenen aconseguir. Trobareu exemples dels diferents tipos de muntatges.


El muntatge es l'organització de plans d'un discurs audiovisual en determinades condicions d'ordre i duració. És la selecció del material filmat prèviament amb l'objectiu de construir la versió definitiva d'un film.
La manera de col·locar els diversos plans poden canviar completament el sentit, i per tant el missatge d'una pel·lícula. 
Hi ha diverses classificacions:

1) Segons l'escala y duració del pla

  • Analític: realitzat amb enquadraments amb plans tancats i de curta duració. Expressiu i psicològic.
  • Sintètic: realitzat amb enquadraments que contenen plans llunyans amb profunditat de camp.



2) Segons el temps

  • CONTINU/LINEALSegueix una acció única desenvolupada per una única successió d'escenes en ordre cronològic.

                                                                              Font
  • DISCONTINU: Tipus de muntatge en que el temps real està reduït mitjançant el·lipsis. Mostrar imatges separades en el temps.
a)Paral·lel: Dos o més escenes, independents cronològicament, es desenvolupen simultàniament creant una associació d'idees a l'espectador. Una característica es la seva  indiferència temporal.


b) Alternatiu: És igual al paral·lel, només que en aquests cas, entre les dos accions,existeix una correspondència temporal estricta i solen unir-se en un mateix fet al final del film o de la seqüència.



c) Flashbak: Tipus de muntatge en el que un pla suposa una tornada enrrere en el temps pronunciat (anys, mesos...).





d) Flashforward: Tipus de muntatge en el que s'altera la seqüència cronològica de la escena.  S'explica abans el que passarà.



e)Muntatge d'anticipació: Tipus de muntatge en el que s'encadena el so d'un pla amb el següent pla.



g) Invertit: S'alterna l'ordre cronològic del relat a partir d'una temporalitat subjectiva d'un personatge o buscant més dramatisme.

  • Segons el contingut
a)Ideològic: Busca un sentit més intel·lectual en la narració dels fets en crear o evidenciar diferents tipus de relacions entre successos, objectes, persones ... Relacions temporals, espacials, causals, consecutives, d'analogia, de contrast

  1. Efecte Kuleshov: Tipus de muntatge que consisteix en muntar els plans, de tal forma, en que el primer tingui un  significat o un altre depenen del pla que el continua.

b) Rítmic: En funció tant de la longitud dels plànols com de la composició dels enquadraments. Intenta subratllar l'impacte psicològic amb una segona sensació confiada al ritme del film. Es deforma la realitat d'alguna manera, el ritme real d'un succés es retarda o accelera segons el que l'autor vol provocar.



c) Narratiu: Té per finalitat explicar una acció i desenvolupar un seguit de successos. Ens ajuda a considerar la pel·lícula com una totalitat significativa.































Comentarios

Entradas populares de este blog

Pràctica de la càmera

Gèneres fotogràfics